Hur dyrt är LCHF?

Som ni kanske vet har jag denna månad experimenterat med #hardcoreLCHF (se tidigare inlägg).
Varje vecka har jag och Karin storhandlat tillsammans och vi har sparat varenda kvitto.
Jag har nu räknat ihop hur mycket denna månad kostat oss, men först tänkte jag skriva ungefär hur mycket en vecka kostade mig när jag sockerknarkade.
 
På en vecka åt jag:
 
ca 4 Ben & Jerry á 50kr
ca 3 Chipspåsar á 25kr
ca 9 Middagar/Luncher på exempelvis pizzerior á 85kr
ca 2 kg Godis á 79kr
ca 1 Flingpaket á 30kr
 
Totalt: 1228kr/vecka, alltså ca 4912kr/månad.
 
På en månad med LCHF har jag köpt mat för 1448kr, jag har alltså levt för 362kr/vecka. 
Det är ca 29,5% av vad en vecka kostade mig när jag åt kolhydrater. 
Jag har gått med en jäkla vinst sen jag började med LCHF!
En vecka med kolhydrater kostade nästan lika mycket som hela denna månad kostat allt som allt. 
Jag har ätit mat för ca 52kr/dag vilket i sin tur är ca 17kr/måltid.
 
LCHF måste inte vara dyrt. Med planering och koll på priser blir det riktigt billigt.

#1 - - LchfNath:

Jag har märkt att vi har mkt mer pengar kvar efter vi började med lchf, vi la läskigt mycket pengar på skit förut, så jag tycker lchf är billigare :D

Svar: Precis! Det är galet egentligen hur mycket pengar man köpte skit för. Heja LCHF! Våra plånböcker och kroppar tackar dig :-D
AnnasLCHF

#2 - - Besviken ej längre följare:

Jag tycker din resa gällande viktnedgång är inspirerande men för övrigt tycker jag att det är sorgligt då väldigt många andra LCHFare också har koll på att det handlar om att leva hållbart - om det nu är så billigt så kanske du skulle satsa på att åtminstone hälften är ekologiskt eller närproducerat? Äter man så mycket kött och bacon tycker jag vi har ett ansvar att se till vad det köttet kommer ifrån och stötta en god djurhållning. Smakar bättre också!!

Svar: Hej! Jag håller med om att man måste tänka hållbart. Jag köper alltid svenskt när det alternativet finns. Att frakta kött från hela halva jordklotet är rena galenskapen tycker jag, därför köper jag svenskt. Jag har tyvärr inte ekonomin att handla ekologiskt fullt ut. Så gott det går håller jag på min regel om att köpa svenskt. Jag upptäckte till min förfäran att smöret jag alltid trott var svenskt kom från Danmark så nästa smörpaket blir en annan sort. Man lär sig nya saker hela tiden och det är en resa i sig. Just detta experiment var avsett att visa att det varken behöver vara krångligt eller dyrt att ändra sin livsstil.
AnnasLCHF

#3 - - Besviken följare även här:

Håller med föregående kommentar! Det är inte hållbart över huvudtaget att konsumera så mycket kött och animaliska produkter som du gör, oavsett om det är ekologiskt eller ej. Skulle alla människor i världen äta lika mycket kött skulle vi inte ha nån jord att leva på mycket snart. Miljoner människor svälter och vår planet mår dåligt. Lösningen på det skulle vara att utnyttja jordens resurser rättvist och på bästa möjliga sätt, dvs genom att äta mindre kött och istället mera spannmål, rotfrukter, närproducerade grönsaker osv, då skulle maten räcka åt flera människor. Att då enkelt skylla sin överkonsumtion av kött och fett (ja, att äta tre plåtar ostbacon på en dag är att överäta trots att du väljer att inte se det så) på att man är sockerberoende är ansvarslöst och egoistiskt. Ta lite mera ansvar, tänk lite mera på andra och litet mindre på dig själv. Att väga 65 kg eller att rymmas in i en storlek mindre på jeansen är inte det viktigaste här i världen.

Svar: Hej! Som jag svarade tidigare: "Jag håller med om att man måste tänka hållbart. Jag köper alltid svenskt när det alternativet finns. Att frakta kött från hela halva jordklotet är rena galenskapen tycker jag, därför köper jag svenskt. Jag har tyvärr inte ekonomin att handla ekologiskt fullt ut. Så gott det går håller jag på min regel om att köpa svenskt. Jag upptäckte till min förfäran att smöret jag alltid trott var svenskt kom från Danmark så nästa smörpaket blir en annan sort. Man lär sig nya saker hela tiden och det är en resa i sig. Just detta experiment var avsett att visa att det varken behöver vara krångligt eller dyrt att ändra sin livsstil.". Det du föreslår att jag ska äta är inte hållbart för mig. Du skulle väl aldrig servera vin och sprit på ett AA-möte? Eller dela ut narkotika till narkomaner? Jag har ett problem med mitt matmissbruk, jag kämpar med det dagligen. Att jag då någon gång går loss på bacon och ost tror jag är mycket nyttigare och miljövänligare än när jag åt 3 ben och jerrys på en dag tillsammans med ett paket spaghetti från Italien. Vissa dagar äter jag mycket protein, men det kött jag köper är svenskt och största fokusen ligger på fettet i min kost. Jag köper ost från arla eller boxholm. Jag äter härproducerat så gott det går. Jag dricker aldrig importerat vin (jag dricker inte vin över huvudtaget), jag äter inte importerad frukt, spannmål, baljväxter eller ris. Som sagt, jag vet att en för hög köttkonsumtion inte är miljövänlig, men jag är nyttigare för miljön när jag inte äter socker. Socker är en drog och den gör mig sjuk. Angående mina byxor: Nej det är klart att det inte är hela världen. Men när man aldrig riktigt har kunnat haft jeans är det en otroligt härlig känsla. Övervikt är ett av världens största hälsoproblem i dagens samhälle och där kvalar jag inte in längre. Och ja, jag tycker det är jäkligt skönt :-)
AnnasLCHF

#4 - - Alexandra:

haters gonna hate

Svar: Ja, alla tycker vi olika :-) Jag tror ändå att min baconkonsumtion inte är värre än att köpa tre bananer ;-) Däremot kan djurhållningen diskuteras för den är hemsk :-(TACK! <3
AnnasLCHF

#5 - - Anonym:

Tack för ett sakligt svar! Jag var onödigt provocerande och aggressiv i min kommentar, jag märkte det sedan och ber om ursäkt för det.

Svar: Ingen fara :-)
AnnasLCHF

#6 - - My:

Men vaffan. Kom igen nu. Anna du är grym å detta är ditt sätt att må bra! Bättre det än å äta massa kemisk producerad skit som ger utsläpp å annat! Folk äter lika mycket kött på LCHF eller inte. Det är väldigt få lchfare som ökar sin köttkonsumtion! KÖSS på dig din lilla babybell <3

Svar: Världens bästa på att muntra upp folk! Du är bäst! Tack finaste My, PUSS SOM FAN 😍❤️❤️❤️
AnnasLCHF

#7 - - Maggis:

Hej Anna!
Det här är det bästa som hänt mig att du har hjälpt till med matlista varje vecka. Som du jobbat den här tiden med att skriva utvärdering och annat. Den som aldrig varit matmissbrukare och sockerberoende vet inte vilken räddning LCHF är för oss. Visst finns suget där emellanåt men det är ändå lättare att stå emot det och t ex äta en plåt ostbacon eller ostchips. Jag tänker fortsätta med hardcore ett tag till så tack än en gång för den goda mat jag har ätit de här veckorna. Du är bäst :)
Kram Maggis

Svar: Hej Maggis! Jag tänkte på dig häromdagen och undrade hur det gick :-) Kul att du skrev. Precis som du skriver är det svårt för folk som inte varit där själva att förstå hur svårt det är. Mat måste man ju äta så frestelsen finns alltid där, tyvärr. Tusen tack för din uppdatering av läget! (fortsätt gärna med det :-) ) Kram på dig<3
AnnasLCHF

#8 - - Djudjufruit:

du är grym... jag tror nog att det finns värre saker som förstör miljön än att äta kött?? eller jag kanske är ute o cyklar.. sen köper man ekologiskt om man har råd.. jag försöker köpa ekoägg o svenskt kött fastän plånboken skriker neeeeeej ibland! det finns ALLTID människor som ska "klaga" eller snacka ner... vet inte vilka ord jag ska använda.. menmen.. DU är grym.. du har hjälpt dig o din vän o många andra med dina matlistor o recept o annat så japp du e grym :)

Svar: Tack söta du :-) Att köpa ekologiskt är tyvärr svårt för dem som inte har den ekonomin. Man gör så gott man kan genom att köpa svenskt och tänka någorlunda på vad man köper. Och som du skriver finns det mycket värre saker! Exempelvis frukt som inte går att odla i sverige (banan, apelsin osv), frukten fraktas ju runt jorden ungefär innan den hamnar i en matvaruaffär. Tack för din kommentar, kram!
AnnasLCHF

#9 - - Stina:

Nu är det ju så att det är fettet som ökar i LCHF-kosten företrädesvis svenskt smör och inte proteinet. Kan man göra mer än att försöka handla så mycket svenskt som möjligt för att gynna våra svenska bönder. Vi kan prata om den miljöförstöring som blir när vi handlar billiga socker och lightprodukter som ökar fetman och belastar sjukvården eller billigt kött som fraktas över halva jordklotet. Eller billiga kläder från våra stora modekjedjor som använder sig av barnarbetare och starka giftiga färger i kläderna. Ja det finns mycket man kan gnälla på men vad fan är det att snacka om om man äter lite bacon, ost, smör och kesoplättar. Byt blogg om det inte passar trista troll finns det gott om. Bra kämpat Anna...du är så himla bra.
Kram

Svar: Eller hur! Det du skriver är så sant! Om man ska tänka på miljön fullt ut i dagens samhälle kan man inte göra/köpa/äta någonting. Alla människor gör så gott de kan. När jag köper kläder tar jag inte en ny påse i varje butik. Det går alldeles utmärkt att lägga ner en tröja från Lindex i en påse från Cubus (ett exempel på hur man kan vara miljösmart utan att fullt ut handla ekologiskt). Tack för din kommentar! Jag kan inte annat än hålla med :-)
AnnasLCHF

#10 - - Anonym:

Hej, jag har för mig att du mig att du nämt ätstörningar i ditt förflutna, hur började du våga äta LCHF? Och hur snabbt märkte du reslutat av kosthållningen?

Svar: Anledningen till att jag vågade var att ord som "ät tills du är mätt" stod nästintill överallt och det har jag aldrig kunnat göra innan. Jag har ätit mig illamående, men aldrig mätt. Jag märkte nästan direkt av känslan att vara mätt. Det går inte att äta hur mycket fett som helst och fortsätta vara hungrig. Jag blev äntligen mätt! Jag tänkte inte konstant på mat och mådde hur bra som helst av det :-) Självklart har det gått upp och ner (jag har ätit LCHF till och från i 5 år). Den 11/11-12 bestämde jag mig för att inte äta godis/chips/kolhydrater någonsin igen. Sen den dagen har jag inte heller gjort det :-) Jag mår bra av LCHF och visst är inte alla dagar bra men då kan jag med gott samvete trycka i mig ostbacon eller ostchips och sen är det inte mer med det :-) Jag försöker kontrollera min överätning men ibland ger jag mig hän (dock bara inom LCHF). Mitt problem har aldrig varit att jag ätit för lite :-)
AnnasLCHF

#11 - - Anonym:

Nog är det märkligt att man aldrig ska få ha en annan åsikt än bloggaren innan dessa kommentarer som "byt blogg om det inte passar" dyker upp. Bloggar man och sprider sina åsikter öppet får man också lära sig att ta kritik och även ta till sig fakta och andras åsikter. Och Anna klarar det riktigt bra utan att LCHF-maffian måste backa upp henne! Och som jag sa, inte heller en ekologisk köttkonsumtion i dessa mängder är hållbar i längden. Ni gör en grov förenkling av problemet om ni tror att det handlar om att frakta frukt tvärs över jorden. Det är inte där problemet ligger, snälla människor. Det är framställningen av livsmedlen och den mängd koldioxidekvivalenter per kilo som kött och animaliska produkter som t.ex grädde och ost ger upphov till.

Svar: Taget från kostdoktorn.se:"Tomat eller oxfilé värst för miljön?

Själv tycker jag detta är mycket intressant. Det visar sig att kött kanske är en mindre miljöbov än – tomater?? Räknat per kalori alltså.

Problemet är såklart att tomater inte kan odlas i Sverige mer än på sommaren. Alternativt odlas de i uppvärmda växthus – en riktig miljöbov jämfört med utomhusodling.

Nu äts visserligen tomater sällan i alltför stora mängder… den ursäkten finns inte för bananer däremot.

Bananer odlas inte alls i Sverige, utan istället ofta där det tidigare vuxit artrik regnskog (i sig ett miljöproblem). Sen transporteras de långa sträckor för att vi i Sverige skall kunna äta våra 20 kilo per person och år. Det blir 184,000 ton bananer om året som skall hit från produktionen runt 1000 mil bort…

För de som tror att köttkonsumtionen ändå är ett större problem – läs sidan 20 i HUI-rapporten. Det visar sig (om jag förstår rätt) att svenskarnas årliga banankonsumtion ger en större klimatbelastning än konsumtionen av nötkött, fläskkött och kyckling – tillsammans!?

Och konsumtionen av juice och saft är ett dubbelt så stort miljöproblem som banankonsumtionen…

Tomater kvalar in som ett betydligt större klimathot än nötköttskonsumtionen ensam. Se även Tomaten och klimatet – Matens värstingar, från Naturskyddsföreningen 2007. (Tack Karin20 för tipset)

Tillägg: Tydligen håller majoriteten av svenska tomatodlare på att ställa om till annan uppvärmning av växthus än olja, då minskar utsläppen av tomater påtagligt." (http://www.kostdoktorn.se/vilken-mat-ar-varsta-miljoboven)

Det går även att läsa om LCHF och miljön hos Annika Dahlqvist (http://annikadahlqvist.com/2012/01/29/lchf-och-miljon-2/).

Jag gör så gott jag kan genom att välja svenskt.
AnnasLCHF

#12 - - Anonym:

En sak till, jag missunnar inte Anna hennes viktnedgång och det att hon har hittat en livsstil som passar henne, varför skulle jag göra det? Jag är inget troll bara för att jag tar upp även de negativa sakerna med en LCHF-diet.

Svar: Tack :-)
AnnasLCHF

#13 - - Johanna:

hej!
En liten kommentar till de som skriver att du äter för mycket kött. Vi behöver äta svenskt kött för att hålla uppe produktionen i Sverige, svenskt kött är för dyrt för att exportera så köper vi inte själva det kommer de svenska gårdarna minska ännu mer. Det är även viktigt att köpa svenska mejeriprodukter, utan de svenska mjölkkorna får vi mindre kalvar till köttproduktionen och det blir en ond spiral. Sen är ju förhoppningen att bönderna ska få mer betalt för sin mjölk för de har det verkligen inte lätt ekonomiskt. Visst är det bäst både för djur, hälsa ovh miljön att välja ekologiskt. Djuren får vara ute mer, pressas inte lika hårt och köttet innehåller mer omega-3. Och närproducerat är ju allra bäst men så länge vi iaf väljer svenskt bidrar vi iaf en hel del till en bättre miljö och djurhälsa. :)

Svar: Kunde inte skrivit det bättre själv! Att stödja svenska bönder är det bästa :-)Tack för bra kommentar :-) Kram!
AnnasLCHF