Julbord - En sockerberoendes värsta mardröm

Ikväll ska jag gå på julbord med jobbet.
Ni som följt min blogg ett tag vet att jag är en sockerberoende överätare.
 
Jag är riktigt glad att jag lyckas hålla mitt sockerberoende i schack.
Efterrätterna lockar inte mig mer än att de kan vara vackra att se på.
MEN! Överätningen...
 
Överätning och buffé går INTE hand i hand.
I alla fall fungerar det sällan optimalt för mig.
Men, jag har några punkter som jag brukar använda mig av och som fungerar (för mig).
 
Dessa punkter fungerar säkert inte för alla och det är inga generella tips.
Det här är vad som fungerar för MIG.
 
När jag ska äta ute (speciellt bufféer) måste jag i förväg bestämma hur jag ska uppföra mig.
Eller uppföra och uppföra... Hur jag ska förhålla mig till maten.
 
Till lunch äter jag alltid något kolhydratfattigt (ibland kan jag även skippa lunch).
När det kommer till själva buffén väljer jag att göra så här:
- Jag förbereder mig hemma redan dagen innan genom att peppa mig själv med att jag KAN klara av ett ynka julbord/en ynka buffé utan att dö.
- Jag går ett varv först för att se vad som finns.
- Jag bestämmer mig sedan för vad jag får ta av och vad jag inte får ta av.
- Jag besämmer i förväg hur många rundor jag får gå
(annars kan jag äta från jag kommer tills någon drar mig därifrån, med våld).
- Jag sätter mig långt in så att det blir krångligt att gå och hämta mat.
- Jag räknar till 20 efter varje portion och känner efter om jag är mätt eller om jag vill ha mer.
- Jag tänker på alla de gånger jag ätit så mycket mat att jag fått panikångest och hjärtklappning.
- Jag dricker mycket vatten.
- Jag njuter av trevligt sällskap.
 
Hur gör du kring julbord eller andra sociala ätsammanhang?
Har du några bra tips till en sockerberoende överätare?
 
 
 

Höstgryta

4 portioner
800g fläskgrytbitar
2st paprikor
2 små lökar
200g champinjoner
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
5dl grädde
Smör
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Skär upp alla grönsaker.
Stek paprikan och löken mjuka i rikligt med smör (OBS! Inte champinjonerna).
Kläm i vitlöksklyftorna och låt dessa steka med en stund för att ge smak.
Salta och peppra.
Häll över grönsaksblandningen i en gryta (jag hade en gjutjärnsgryta från Ikea).
Bryn köttet i rikligt med smör i stekpannan du nyss använt till grönsakerna.
Tillsätt salt, peppar och tomatpuré. Låt det steka med köttet en stund.
När köttet fått en gyllene färg föser du ner det i grytan med grönsakerna.
Värm upp grytan och blanda väl.
Slå i grädden när grytan är varm och låt den stå och puttra i ca 30minuter.
Stek under tiden champinjonerna i samma stekpanna du använt till resten av grytan.
När 30 minuter gått kastar du i svampen i grytan och låter den koka med i ytterligare 10 minuter.
Serveras med BLOMKÅLSRIS eller en god sallad.
 
 
 

Veckomeny

 
Måndag
Lunch:  Äggröra med ost och skinka 
Middag:  Skinksås  (Rökt skinka, lök, timjan och grädde)
   
 
Tisdag
Lunch:  Pannbiff med smör
  
 
Onsdag
Lunch:  Tacorester
  
 
Torsdag
Lunch:  Carbonara  (Bacon, lök, champinjoner och grädde)
Middag:  Smörstekta ägg
  
 
Fredag
Lunch:  Ostrullar med smör
Middag:  Fläskkarré med brysselkål och gräddsås  (Stek köttet, ta ur pannan när genomstekt. Slå i grädde och låt såsen reducera till önskad tjocklek)
  
 
Lördag
Lunch:  Frukosttallrik
Middag:  Höstgryta
  
 
Söndag
Lunch:  Inget
Middag:  Kycklinginnanlårfilé med champinjon- och löksås (Smörstek svamp och lök, slå på grädde och krydda efter smak. Låt såsen reducera till önskad tjocklek)
 
 
 
Visa fler inlägg