Svar på frågor del 1

#1 Karin:
Jag undrar lite om hur du ser på att äta processade charkprodukter såsom korvar och salami med tanke på alla cancerlarm? Är också nyfiken på om du tror att du kommer börja träna med åren för helt enkelt för att det är bra för hälsan även om du tycker att det är tråkigt?
 
Svar:
Hej Karin! 
Det kommer väldigt många olika cancer-larm varje vecka (ibland varje dag).
Exempel:
Ena dagen står det -Choklad dödar. Andra dagen står det -Choklad får dig att leva längre.
Man vet inte vad man ska tro längre.
Jag vet bara att jag äter mycket mer hälsosamt nu än jag gjorde förr.
Jag tror inte att korv eller salami är farligare än något annat. Det är min personliga åsikt.
Nej, jag kommer inte börja träna. Om jag inte mot förmodan skulle hitta någon träning som jag tycker är rolig.
Varför plåga sig själv när man inte måste? Haha ;-)
Kram!
 
#2:
Hva tenker du er det viktigste å tenke på som nybegynner på LCHF? Hva kan jeg gjøre feil, siden jeg ikke går ned i vekt? Tenker du at LCHF er endring av livsstil eller diet? Liker bloggen din godt og setter pris på mattipsene! :-) Likte også godt innlegget om hvordan prate med sitt overvektige barn!
 
Svar:
Hej!
Det viktigaste man måste göra innan man börjar äta LCHF är att läsa på. Läs på, läs på, läs på.
Ju mer påläst du är desto lättare blir det.
Ät när du är hungrig och tills du är mätt av tillåtna livsmedel (alla råvaror får max innehålla 5g kolhydrater/100g).
Den klassiska missen som många gör är att äta för lite fett. Äter man för lite fett stannar fettförbränningen av.
LCHF är en livsstil. För mig finns det inte på världskartan att gå tillbaka till "vanlig" kost.
Kul att du gillar mina inlägg :-)
Kram!
 
#6 & #7 Sofia:
Idag börjar jag (om) med LCHF. Gillar verkligen de veckomenyer jag skymtat i din blogg, så dom kommer jag följa. Du äter "vanlig" mat som stroganoff, korv, köttfärssås. Jag har två frågor. 
1. När ska du fria till din sambo? ;) 
2. Jag äter lchf i perioder, men lyckas ALLTID (hittills) falla dit och så är frosseriveckorna igång. Hur gör du för att inte falla dit - ever?
 
Åh, kom på en till fråga. Har du nåt förslag på vad jag kan ersätta smör med när det ingår i dina recept som en stor klick bredvid maten? Kan inte äta smör på det sättet. Funkar mayo?
 
 
Svar:
Hej Sofia!
Va roligt att du gillar dom! Jag äter väldigt enkel mat till skillnad från många andra LCHF:are. 
Enda anledningen till att jag gör det är för att jag är så lat ;-)
1. Vi har redan varit förlovade i över 5 år och varken han eller jag är sugna på att gifta oss.
Vi anser att vi har det så bra och att ett bröllop skulle kosta för mycket pengar (särskilt nu eftersom vi precis köpt hus).
2. Jag hade samma problem i 3 år. Jag åt LCHF och gick ner till 70-75 och sen gick jag upp ALLT och lite til.
2012 bestämde jag mig för att äta LCHF 6 månader utan avsteg. 6 månader kändes rimligt och jag tänkte "Fan Anna, klarar du inte ens 6 månader?? Kom igen, efter det får du äta VAD DU VILL och sen tar du 6 månader till".
När mina första 6 månader var över struntade jag i att avbryta LCHF och på den vägen är det.
Jag ser alltid till att vara förberedd och mätt. Jag är inte heller främmande för att krångla. 
Våga ställa krav på nära och kära. Be om hjälp. Det är det värt i det långa loppet.
 
Du kan ersätta det med majonnäs, bearnaise, hollandaise, kokosfett, olika oljor, osv.
Välj det du gillar :-)
 
Kram
 
 
#1 - - Karin:

Visst är det så att budskapen varierar, men världshälsoorganisationen WHO har samma klassificering på processat kött som de har på cigaretter i termer av att orsaka cancer; alltså ett mycket starkt vetenskapligt underlag. Det är det få som är medvetna om i Sverige, utan alla knaprar korv, bacon och skinka för brinnande livet.

Svar: Personligen tror jag att det är kombinationen kolhydrater och processat kött som är boven. Med tanke på att "mycket starkt vetenskapligt underlag" även är orsaken till att folk idag knappt vågar titta på smör i matvarubutikerna och blir allt mer sjuka och sjuka så tror jag inte längre fullt ut på sådana undersökningar. Skrämselpropaganda fungerade också när Ancel Keys kom fram till att det är fettet är "dödsfarligt" och sen dess har vi människor blivit fetare och sjukare än någonsin. Det är socker/kolhydrater vi bör akta oss för. DET är vad som gör oss sjuka. Cancerceller lever och göds av socker (http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug) (http://evalotta.info/socker-och-starkelse-goder-cancer/).
AnnasLCHF

#2 - - Karin:

Jag tror absolut att alla raffinerade kolhydrater är av ondo för hälsan, men är också ganska säker på att en köttbit är betydligt bättre än korv/bacon etc. Att smör är bättre än margarin vet nog de flesta, men troligen inte att rapsolja är dåligt.

Svar: Jag tror också att rent kött med fett är den optimala kosten. Eftersommaren ändå vill ha en liten variation i munkorg kan jag inte leva så. Jag tvivlar på alla olika forskningar som görs och lyssnar på min kropp. Min kropp varnar när jag får i mig något dåligt. Magen blir uppsvälld eller så får jag migrän. Eftersom inget av det händer när jag äter korv och bacon kommer jag fortsätta äta det. Vad andra sen väljer att äta/inte äta är helt och hållet upp till dom :-)
AnnasLCHF